Sajtos-túrós (álom)pogácsa

Az alábbi pogácsa oly régi és jól bevált recept, hogy szerintem még a régészek is találkoztak vele barlangrajzokon.

Hozzávalók 4 személyre (vagy egy férjre)

1 kg liszt
2,5 dl tej
Kk cukor
4 dkg élesztő
25 dkg túró
2 tojás sárgája
45 dkg 20%-os tejföl
5 kk só
2 kk vegeta
Bors
20 dkg reszelt trappista
15 dkg vaj
5 dkg reszelt sajt a tetejére

Elkészítés

Egy kg lisztet átszitáltam.
2,5 dl langyos tejben feloldottam egy kávéskanál cukrot, ebben felfuttattam 4 dkg élesztőt. Hozzáadtam 25 dkg túrót, 2 tojás sárgáját, 45 dkg tejfölt (20%-osat) és 15 dkg vajat, összesen 5 kávéskanál só, vegeta, bors ízlés szerint.
Összegyúrtam, négybe hajtogattam, fél óránként négyszer. A gyúródeszkát liszteztem s mivel igen lágy tészta lett, némi lisztet adagoltam a hajtogatáshoz. Az első hajtogatás után 20 dkg reszelt trappistát szórtam a kinyújtott tésztára, úgy hajtogattam össze.
Négyszeri hajtogatás után késsel berácsoztam a 2- 3 centire kinyújtott tésztát, kiszaggattam, reszelt sajttal megszórtam s 180 fokon kb. 30 perc alatt készre sütöttem.
Alul felül ropogós piros lett, belül álompuha.

Fogyasszátok egészséggel! 🙂

Ha tetszett, akkor oszd meg, vagy / és like 🙂 :