Hogy miért is érdemes otthon (természetesen nem társasházban) csirkéket, tyúkokat tartanunk? Lássuk!

 1. Mindig van friss tojás

  Ez az elsődleges és legfőbb szempont a legtöbb ember számára, aki a tyúktartás mellett dönt. Az élet egyszerű de nagyszerű dolgai közé tartozik a tyúkok alól bevinni a friss tojásokat. Ez büszkeséggel és elégedettséggel tölti el az embert. A házi tojás lényegesen különbözik mind méretét, mind összetételét illetően a tömegtermeléstől. Megjelenése, textúrája, íze és állaga minőségileg szinte össze sem hasonlítható. Nem kell eztán a piacon keresgélnünk, ha egyszer otthon is megtaláljuk.

 2. Tudod, mit eszel

  Nem egy őrdöngős dolog: a tojás abból lesz, amit a szárnyasok megesznek. S mivel te tudod mit adsz nekik, ezért azt is tudod, ők mit adnak neked. Ez egyszerű.
  Másrészt gyermekeid, a családod is látja ezt a folyamatot és nem a tankönyvek rajzaiból kell megtanulniuk. Csodálatos élmény, amikor egy kisgyermek (esetleg megköszönve tyúkanyónak a tojást) összeszedi és beviszi a még meleg ajándékot.

 3. Egyszerű gondviselés

  A csirkék, tyúkok napi ápolása, gondozása minimális. Táplálék és víz, tiszta udvar és ól (benne szalma) az igényük. Napi 15-20 perc elegendő.

 4. Megeszik a kártevőket
  A tojáson kívül ez a tyúkok legnagyobb előnye. Ha kiengedjük őket a kertbe, megkeresik és megeszik a szöcskéket, kullancsokat, termeszeket, hernyókat, férgeket, csigákat és pókokat. Kedvenc időtöltésük a csipegetés, ezek megtalálása.
 5. Kiváló a trágyájuk

  A baromfi trágyája tele van nitrogénnel, mely kiváló a földnek. Ha az almot komposztáljuk, földünket egyben lazíthatjuk vele és feltölthetjük tápanyaggal.
 6. Szórakozás
  Így első hallásra talán nem hiszed, de a tyúkok jó szórakozást nyújtanak. Íme:

Hozzászólok