Az alábbiakban a tudomány legújabb kutatási eredményein alapuló indokokat sorakoztatunk fel a sajtok egészséges hatásaira vonatkozóan.
Nem olyan rég még a telített zsírsavak és a szívbetegségek közt párhuzamot vontak, ámde mára ezek a kutatások mindezt megkérdőjelezik. Íme 5 érv, amiért a sajtokat az egészségünkre pozitív hatású élelmiszerként könyvelhetjük el.

 1. Csökkenti a szívbetegségek kockázatát
  Néhány kutató a sajtfogyasztással magyarázza az un. “francia paradoxont”, miszerint a franciáknál annak ellenére kevesebb a szívbetegség, hogy zsírban gazdag ételeket fogyasztanak (vaj, kacsa stb.). A legújabb kutatások szerint napi kb. 50 gramm sajt fogyasztása 18%-kal csökkenti a szívbetegségek kockázatát. Ebben szerepet játszanak a sajtban lévő ásványi anyagok is (kalcium, kálium, magnézium) és természetesen a vitaminok is.
 2. Megelőzi a cukorbetegség kialakulását
  A fenti kutatások másik eredménye, miszerint a 2-es típusú cukorbetegségre vonatkozóan megelőző hatással bír a rendszeres sajtfogyasztás. Ebben a kalcium és a tejsavó fehérjék játszanak elsődleges szerepet. Megemlítendő, hogy napi 3/4 csésze joghurt elfogyasztása fokozza a megelőző hatást.
 3. Meghosszabbítja az életünket
  960 francia férfi életét, étkezési szokását figyelemmel követve volt megállapítható, hogy a rendszeres sajtfogyasztók bizony hosszabb ideig éltek. Ennek oka még bizonytalan, de talán a kalcium vérnyomáscsökkentő hatása miatt lehetséges.
 4. Javítja a koleszterinszintet
  Az átfogó vizsgálat kiterjedt az előírt diétát fogyasztókra is. Nem mindegy, hogy telített zsírként vajat vagy sajtot eszünk, ugyanis ez utóbbit fogyasztók alacsonyabb LDL-koleszterinnel zárták a vizsgálatot.
 5. Erősebbé tesz
  A 60 év feletti férfiak esetében a 12 héten keresztül napi egy csészényi ricotta sajt fogyasztása növelte az izomtömeget és javította az egészség egyensúlyát. Okként a tejfehérje-kazeint és a savót jelölték meg.